10 fototips: Hoe maak je zelf de mooiste foto’s

Hoe maak je nu in coronatijd zelf de mooiste foto’s voor je social media? Een vraag die ik en mijn vaste fotograaf Marloes Sahin maar al te goed begrijpen. En hoewel ik best handig ben met zelf foto’s maken, had ik nog steeds het huis tuin en keuken gevoel bij de meeste van mijn eigengemaakte foto’s. Nu ben ik geen fotograaf zoals Marloes, en vroeg ik haar hulp om mijn foto’s een upgrade te geven.

Onze tips & trucs hebben we samengebundeld zodat ook jij authentiek overkomt op foto’s, zonder het huis tuin en keuken gevoel. Zo zorgen we er samen voor dat onze feed ook in deze tijd een professionele indruk achterlaat.

1. Waarvoor heb je foto’s nodig?

Je kunt natuurlijk in het wilde weg de mooiste foto’s maken, maar nog beter is om even stil te staan waarvoor je ze wil gaan gebruiken. Een foto van jou tijdens het wandelen, terwijl je het hebt over tips hoe je je advertenties kunt verbeteren. Komt niet echt met elkaar overeen, het brein van je lezer moet hierdoor even schakelen. Je brein verwerkt de afbeelding namelijk 60.000 sneller dan je tekst. En als de afbeelding het ene gevoel oproept, terwijl je in je tekst een ander gevoel oproept, moet je lezer even schakelen. Door die schakeling komt je boodschap minder sterk over en zorgt het in dit geval dat je zelfs je expertstatus verlaagt.

Ik maak zelf altijd een content planning met ideeën over verschillende onderwerpen. En daar pas ik mijn foto’s en outfits op aan. Ik plan dan ook 1 shootingdag voor de hele maand. Zo heb ik altijd de juiste foto’s bij de hand en scheelt het ontzettend veel tijd voor de rest van de maand.

2. Je outfit

Als je kijkt naar de algemene kledingtips voor een fotoshoot vind je vooral tips als, lichte kleuren, liever geen printjes en doe vooral maar lekker veilig euhhh ik bedoel comfortabel. Blijf het liefst ook weg bij felle kleuren, de laatste trends en ga je samen op de foto pas je dan vooral aan elkaar aan.

Nu zijn deze tips natuurlijk niet voor niks in het leven geroepen. Zo kunnen sommige prints blurry overkomen, worden veel donkere kleuren al snel een massief vlak en zijn trends natuurlijk niet tijdloos. Maar laat je dan wel echt zien wij jij bent en wat je wil uitstralen?

Je hebt in tip 1 kunnen lezen dat je met een foto het juiste gevoel moet oproepen. Pas je outfit dan ook aan, aan de boodschap. Wat wil overbrengen in je post? Welk gevoel wil je oproepen bij de ander? Wat wil je bereiken met je post? Wil je je expert status verhogen, connectie maken, iemand uitnodigen voor een webinar?