Videobellen, zo laat je een goede indruk achter

Nu de lockdown nog vol aan de gang is zijn we steeds meer aangewezen op videobellen. Of het nu een vergadering, workshop of sales gesprek is, je kunt het overal voor inzetten. Maar hoe laat je bij videobellen een goede indruk achter?

Net als wanneer je fysiek ergens aanwezig bent laat je ook tijdens het videobellen een indruk achter. En aangezien het online ondernemer en daarmee het videobellen steeds populairder wordt deel ik vandaag mijn 5 beste tips.

1. Licht is je beste vriend

We zien er allemaal een stuk beter en frisser uit wanneer we ons gezicht richting het daglicht hebben. Dit zorgt ervoor dat je er professioneler uitziet. Ik zie nog steeds veel mensen onder een lamp gaan zitten, echter gebruiken wij in standaard lampen licht met een warme ondertoon. Je lijkt dan ook snel erg geel. Ga het liefst met je gezicht zo dicht mogelijk bij een raam zitten en vermijd daarbij direct zonlicht.

Hoe doe je dat dan in een donkere ruimte of in de avonduren? Daarvoor gebruik je een ringlamp. Dit zijn lampen die je voor een klein prijsje al kunt vinden, zo heb je grote staande ringlampen en kun je ook een kleine vinden die je zo op je telefoon of laptop kunt klikken (deze laatste heeft wel veel minder effect). Zo kun je ook in het donker toch een professionele indruk achterlaten.

Extra tip: Bij gebruik van een ringlamp doe je andere lampen om je heen uit.

2. Positie van je camera

Onderkinnen, wallen, halve gezichten je kunt het niet zo gek bedenken of ik heb het al gezien tijdens het videobellen. De positie van je camera is minstens net zo belangrijk als het licht. Zorg er daarom voor dat je camera op ooghoogte zit, dit is ook de natuurlijke manier hoe we in het echt met elkaar communiceren.

Gebruik bij een laptop een laptop standaard of schuif er gewoon een paar boeken onder. En bij gebruik van je mobiel kun je voor een paar cent een selfie stick vinden. Ik gebruik zelf deze

3. Wat is er achter je te zien

Waar je zit heeft ook invloed op hoe je overkomt. Dat je geen rommel op de achtergrond moet hebben, ja dat weten we allemaal wel. Maar je huiskamer op de achtergrond geeft een andere indruk dan wanneer je op kantoor zit. Zet de camera dus voor die tijd even aan, check de achtergrond en bepaal of deze past bij de indruk die jij wil achterlaten.

Thuis ga ik ook vaak voor een witte muur zitten. Misschien niet zo sfeervol, maar hij laat een neutrale indruk achter.

4. Zorg voor een goede verbinding

Ergernis nummer 1 is toch wel die van een slechte verbinding. Nu is je wifi niet altijd de meest betrouwbare bron van internet. Als het kan bekabel daarom je laptop op de ouderwetse manier rechtstreek met je router. En wanneer dit niet mogelijk is, ga dan zo dicht mogelijk bij je router zitten. Of maak gebruik van een wifi versterker.

5. Lichaamstaal & gebaren

Je lichaamstaal en gebaren maken veel meer indruk dan de woorden die je gebruikt. Zo kun je de beste pitch van je leven geven in woorden, maar als je erbij zit als een zoutzak komt hij niet goed over. Nu denk je misschien dat op een klein schermpje je lichaamstaal en gebaren niet of bijna niet te zien zijn. Maar dat klopt niet helemaal! Ja, de ander ziet minder, maar wij kunnen lichaamstaal en gebaren feilloos aanvoelen.

En dan heb ik het nog niet gehad over het effect van lichaamstaal en gebaren op jou! Zit je rechterop dan ben je actiever, ben je enthousiast dan wapper je meer met je handen.

6. Je kleding

Hoe lekker het ook voelt om in je joggingsbroek achter je laptop te gaan zitten. De ander ziet het misschien niet, maar jij voelt het wel. Dit werkt door in je mindset en dit beïnvloed weer je lichaamstaal en gebaren.

Doe ook altijd even de kledingcheck. Hoe komt je kleding op beeld over, zo lijkt de tijgerprint broek met de witte blouse in het geheel op een trendy outfit. Maar zie je tijdens het videobellen alleen de witte blouse, die dan ineens een ander gevoel kan overbrengen.

Zorg er ook voor dat je kleding goed zit. Zo had ik eens een nieuwe blouse aan tijdens het geven van een masterclass. Nu wapper ik graag met mijn handen tijdens het praten 🤪 en ging daardoor mijn blouse de hele tijd scheef zitten. Hierdoor ging ik onbewust steeds mijn blouse recht trekken. Wat bij de deelnemers overkwam als nerveus en onzeker. Dit klopte niet met de werkelijkheid, maar verzwakte mijn boodschap tijdens de masterclass enorm. Dit was dan ook duidelijk terug te zien in de evaluatie na die tijd.

Maar je kleding kan nog veel meer betekenen voor de indruk die je achterlaat. Bedenk daarom goed van te voren, welke indruk wil ik achterlaten? Wil je jou expertstatus vergroten tijdens een masterclass? Kies dan voor een krachtige en professionele outfit. Heb je een kennismakingsgesprek met een potentiele klant, kies dan liever voor een zachte en toegankelijke outfit.

Hierdoor versterk je juist je boodschap en kun je zo makkelijker je doel van het gesprek bereiken.

Benieuwd wat kleding nog meer voor jou en je onderneming kan betekenen? Outfits met impact is de online cursus die ervoor gaat zorgen dat je jouw personal brand versterkt met de taal van kleding

7. Smile

Je kunt er tip top uitzien en overal aan hebben gedacht. Maar er is toch 1 ding die we vaak vergeten tijdens het videobellen (en dan met name als we aan het luisteren zijn) namelijk onze smile. Een lach op je gezicht zorgt er niet alleen voor dat jij je beter voelt. Ook de ander zal zich hierdoor beter voelen! Voordat je de camera aanzet, tover een lach op je gezicht. Dat is de beste binnenkomer die je kunt maken. Ook online!

Of je nu een beginneling bent in het videobellen tijdperk of er net als ik al jaren gebruik van maakt. Dit zijn de beste tips om goed voor de dag te komen tijdens het videobellen. Ook ideaal bij het geven van online webinars en het opnemen van video’s en story’s…

Maak jij veel gebruik van videobellen? Of ga je toch nog lever voor de ouderwetse manier van standaard bellen?